Måltidssituasjon
Dere har nå lært mye om dysfagi og de forskjellige utfordringene som kan møte oss i samspill med pasientgruppen vår. Kunnskapen som vi har tilegnet oss skal vi dra med oss videre i tilretteleggingen av måltidsituasjoner. Vi må ha full oppmerksomhet på det som skal skje og tilrettelegge måltidsituasjonen på best mulig måte i forhold til hvor pasienten er i utviklingene av sykdommen.
Vi har lengere ned i denne bolken, blant annet filmet 2 eksempler på måltidsituasjoner. Av egen erfaring forstår vi at det er mange nyanser/utfordringer som ikke er tatt med her. Vi ønsker å belyse situasjonen, og dersom du forstår utfordringene, kan du tilpasse og justere situasjonen til din pasient og tilrettelegge på en god måte.
Målet er at pasienten skal få oppleve trygghet i måltidsituasjonen. Fagpersonens kunnskap skal kunne overføres i de forskjellige situasjonene. Pasienten skal få tilstrekkelig ernæring med god smak, rettet mot sitt behov. Fagpersonene skal tilrettelegge miljøet og regulere stimuli som gjør det lettere å skape et samspill der pasienten og pleier har ett fokus.