Lungefysioterapi

Hva er Lungefysioterapi: 

Lungefysioterapi er en behandling hvor målet er å hjelpe pasienten til å oppnå best mulig respirasjon. Det er et vidt spekter av slimmobiliserende tiltak og teknikker som må tilpasses individuelt for å ha ønsket effekt, både på kort og lang sikt. Lungefysioterapi består av mange elementer; sekretmobilisering, hvilestillinger, drenasjestillinger, øvelser, informasjon og undervisning. Berøring og massasje kan gi symptomlindring og roe pusten. 

 

Hvorfor er lungefysioterapi viktig? 

Pasienter med Huntington Sykdom kan ha et sykdomsbilde preget av redusert respirasjonskapasitet, stagnering av slim, og tungpusthet som følge av kontrakturdannelser og økende stivhet i ledd. 

Funksjonsnedsettelser man ser ved HS i sen fase er blant annet; kortpusthet ved anstrengelse eller hvile, nedsatt treningskapasitet, nedsatt hosteevne, problemer med klarering av sekret, økt arbeid med å puste, cyanose, nedsatt O2 metning og dystoni av trunkusmuskulatur. 

Fysioterapi ved HS i sen fase er viktig for å ivareta og opprettholde ADL funksjoner så lenge som mulig. Målet er blant annet å optimalisere respirasjonsfunksjon og funksjonelle aktiviteter. Lungefysioterapi kan bidra til å løsne, få opp slim fra lunger og bronkier som ellers ikke løsner ved spontan hoste. 

Å holde luftveiene åpne sikrer en god gassutveksling og forebygger lungeinfeksjoner. 

Det å motivere til aktivitet, introdusere og gjennomføre slimmobiliserende øvelser tidlig i sykdomsforløpet vil være et viktig forebyggende tiltak. Da vil øvelsene og tiltakene være kjente og allerede godt innarbeidet i pasientenes daglige rutine. Tiltak bør derfor gjennomføres ved faste rammer eller være timeplanfestet, for en økt gjennomførbarhet og forutsigbarhet for pasienten. 

Målet med lungefysioterapi er å:  

-optimalisere respirasjonen 

-ha en mest mulig avspent respirasjon uten slim i luftveiene 

-forebygge thoraxstilstivning og kontrakturer i ledd 

-forebygge lungebetennelser og atelektaser 

Lungefysioterapi skal rettes mot sekretstagnasjonen og bør vurderes som tiltak i tidlig sykdomsfase, både som behandling, men også som forebyggende tiltak. 

Koordinator

Ansvarlig for nettsidene: fagnettverk.huntington@harstad.kommune.no

Webkoordinator: Lise Hall Johnsen.

Ranheim HVS

Ranheim helse og velferdssenter

Ranheimsveien 179A, 7053 Ranheim

Tlf 72 54 32 40

 

Presteheia

Presteheia Omsorgssenter

Presteheia 18

4633 Kristiansand

Tlf: 38 10 77 00

N.K.S. Grefsenlia

Aschehougs vei 37

0587 Oslo

Tlf.: 22 09 15 10

NKS Olaviken

Askvegen 150

5306 Erdal

Telefon: 56 15 10 00

Knorrebakken

Knorrebakken Boenheter

Knorrebakken 2

9411 Harstad 

95 00 59 41

Nyhetsbrev

Du vil av og til få nyhetsbrev vi skriver, samt automatiske oppdateringer på nye ressurser. Disse sendes maks én gang i uken.
© Fagnettverk Huntington (Logg inn)
Laget av Ramsalt