Tiltak

Metoder og praktiske tiltak for slimmobilisering: 

 

Drikk vann:

– gjør slimet mindre seigt. 

Øvelser; thoraxmobiliserende øvelser – aktive og passive øvelser som påvirker bevegeligheten i thorax eller thoraxcolumna og forebygger kontrakturer. Erfaringsmessig kan øvelser for overekstremitetene stimulere til utløsing av hosterefleks. 

Fysisk aktivitet; gjør at vi blir varme og puster mer enn når vi er passive og det gir en slimmobiliserende effekt. En bør oppmuntre til forflytning fra liggende, til sittende og videre til stående/gående stilling.  

Drenasjestillinger; Ulike stillinger som påvirker mobiliseringen av sekretet. Spesifikke drenasjestillinger ved hjelp av tyngdekraften fremmer transport av sekret fra bestemte segmenter og hosterefleks kan utløses. 

Berøring/massasje/varme; lang sykdomsfase kan gi spenninger i kroppen. Økt tonus i muskulaturen i nakke, rygg og ansikt. Uro, anspenthet og smerter kan forekomme. Strykninger i nakke, skuldre, armer og fotmassasje kan virke beroligende. Banking, vibrasjoner og strykninger kan for noen ha god effekt, og kan virke beroligende ved pustebesvær. 

Stillingsendring; Gode sitte- og hvilestillinger for nakke, rygg og thorax er viktig for en avspent sittestilling. Det er nødvendig med en godt tilpasset rullestol med reguleringsmuligheter for stillingsendringer. Målet med avspenningen er å puste saktere og mer basalt, så en fyller større del av lungenes volum enn ved en rask og overfladisk pust. 

Støt-teknikker; lange støt, korte støt, leppepust eller leppeblås kan være kompliserte teknikker å instruere pasientene i alt etter pasientens evne til å ta instruksjon og pasientens kognitive funksjon. Det gjelder også ved bruk av Mini-PEP og evt. med maske, som vil gi økt trykk i lungene og virke slimmobiliserende. Forstøverapparat med medisiner eller fysiologisk saltvann kan bidra til at slimet blir mindre seigt og lettere å få opp. 

Koordinator

Ansvarlig for nettsidene: fagnettverk.huntington@harstad.kommune.no

Webkoordinator: Lise Hall Johnsen.

Ranheim HVS

Ranheim helse og velferdssenter

Ranheimsveien 179A, 7053 Ranheim

Tlf 72 54 32 40

 

Presteheia

Presteheia Omsorgssenter

Presteheia 18

4633 Kristiansand

Tlf: 38 10 77 00

N.K.S. Grefsenlia

Aschehougs vei 37

0587 Oslo

Tlf.: 22 09 15 10

NKS Olaviken

Askvegen 150

5306 Erdal

Telefon: 56 15 10 00

Knorrebakken

Knorrebakken Boenheter

Knorrebakken 2

9411 Harstad 

95 00 59 41

Nyhetsbrev

Du vil av og til få nyhetsbrev vi skriver, samt automatiske oppdateringer på nye ressurser. Disse sendes maks én gang i uken.
© Fagnettverk Huntington (Logg inn)
Laget av Ramsalt