Ikke medikamentell behandling

TIltak:

Ikke medikamentell behandling er første valg. God søvnhygiene kan i flere tilfeller være tilstrekkelig for å normalisere søvn og døgnrytmer. «Simple rules for a good night`t sleep in Huntington` disease» av prof. Jenny Morton anbefales (hdbuzz-søvn , finnes både på engelsk og oversatt til dansk).

 

Et eksempel på ikke medikamentell behandling er lysbehandling. Lysbehandlingen bør starte raskt etter at pasienten har våknet. Utsettes behandlingen til et senere tidspunkt vil den bli mindre effektiv eller til og med forverre tilstanden. Det anbefales at pasienten ser mot lyskilden, men trenger ikke å se hele tiden rett inn. Man kan spise, se på TV, lese osv. under behandlingen. Behandlingen er som regel langvarig: Flere uker eller måneder.

Lysbehandlingen tåles vanligvis bra og har få bivirkninger. Oftest er det hodepine og ubehag i øyne som avtar etter noen få dager. Hos pasienter med øyesykdommer bør det diskuteres med øyelege eller få en kontroll.

Merk:

Behandling frarådes til personer med migrene som utløses av vanlig dagslys og ved alvorlig bipolar lidelse pga. fare for utvikling av hypomani.

Enkelte medikamenter kan øke sensitivitet for sollys: antibiotika (ciprofloksacin, ofloksacin, doksysyklin, tetrasylin, sulfametaksazol) NSAID (Ketoprofen, naroksen, piroksikam), vanndrivende (hydroklortiazid, furosemid, bumatanid), amiodaron og antipsykotika (doksepin, klorptomazin). Hvis pasienten bruker slike medikamenter bør man være spesielt observant på mulige bivirkninger (hevelse, hudirritasjon, rødme).

Behandling:

Lysbehandling kan også være til god hjelp ved døgnrytmeforstyrrelser ved Huntington sykdom. Det finnes forskjellige varianter av lyskasser som kan benyttes i behandlingen, anbefalt lysstyrke er 10 000lux. Vanlig eksponeringstid er 30 min. Viktig å passe på avstand fra lysboksen. Det bør være 25-50 cm mellom øyne og lyskassen.

      Filmen viser eksempel på lysbehandling:

Koordinator

Ansvarlig for nettsidene: fagnettverk.huntington@harstad.kommune.no

Webkoordinator: Lise Hall Johnsen.

Ranheim HVS

Ranheim helse og velferdssenter

Ranheimsveien 179A, 7053 Ranheim

Tlf 72 54 32 40

 

Presteheia

Presteheia Omsorgssenter

Presteheia 18

4633 Kristiansand

Tlf: 38 10 77 00

N.K.S. Grefsenlia

Aschehougs vei 37

0587 Oslo

Tlf.: 22 09 15 10

NKS Olaviken

Askvegen 150

5306 Erdal

Telefon: 56 15 10 00

Knorrebakken

Knorrebakken Boenheter

Knorrebakken 2

9411 Harstad 

95 00 59 41

Nyhetsbrev

Du vil av og til få nyhetsbrev vi skriver, samt automatiske oppdateringer på nye ressurser. Disse sendes maks én gang i uken.
© Fagnettverk Huntington (Logg inn)
Laget av Ramsalt