Flytende måltid

Utviklingen av svelgproblematikken i våres pasientgruppe i sein-sein fase kan bli utfordrende. Utfordringene kan være vegring for å spise, stress i måltidsituasjonen eller angst. Vi kan observere at mye mat renner ut av munnen  og pasienten har større problemer med å åpne munnen for å spise. Vi opplever at pasienter blir svært sliten og har vansker med å holde fokus i matsituasjonen. Det er da viktig at helsepersonell utfører registreringer: mat-og drikkeinntak, varm og kald mat, salt -og søt mat, som de strever mest med. 

Vi anbefaler et tverrfaglig team som vurderer ut i fra registreringer og observasjoner, når det er tid til å gå over til flytende ernæring. Flytende næring er næringstett mat med tilpasset mengde, mindre og hyppigere måltider til hver pasient.

 

Bildene illustrerer servering av flytende måltider:

Image
Fat/bestikk

 

Image
fat med kopper

Vi har laget et eksempel på registrering av mat og drikke;

Registrering av mat og drikke (klikk her)

 

Vi anbefaler:

  • Registrere mengde av drikke/næringstett kost
  • Variere drikketype: søt, salt, varm og kald
  • Sikre nok kaloriinntak, Calogen, næringstette produkter
  • God smak er viktig!

 

Koordinator

Ansvarlig for nettsidene: fagnettverk.huntington@harstad.kommune.no

Webkoordinator: Lise Hall Johnsen.

Ranheim HVS

Ranheim helse og velferdssenter

Ranheimsveien 179A, 7053 Ranheim

Tlf 72 54 32 40

 

Presteheia

Presteheia Omsorgssenter

Presteheia 18

4633 Kristiansand

Tlf: 38 10 77 00

N.K.S. Grefsenlia

Aschehougs vei 37

0587 Oslo

Tlf.: 22 09 15 10

NKS Olaviken

Askvegen 150

5306 Erdal

Telefon: 56 15 10 00

Knorrebakken

Knorrebakken Boenheter

Knorrebakken 2

9411 Harstad 

95 00 59 41

Nyhetsbrev

Du vil av og til få nyhetsbrev vi skriver, samt automatiske oppdateringer på nye ressurser. Disse sendes maks én gang i uken.
© Fagnettverk Huntington (Logg inn)
Laget av Ramsalt