Flytende måltid
Utviklingen av svelgproblematikken i våres pasientgruppe i sein-sein fase kan bli utfordrende. Utfordringene kan være vegring for å spise, stress i måltidsituasjonen eller angst. Vi kan observere at mye mat renner ut av munnen og pasienten har større problemer med å åpne munnen for å spise. Vi opplever at pasienter blir svært sliten og har vansker med å holde fokus i matsituasjonen. Det er da viktig at helsepersonell utfører registreringer: mat-og drikkeinntak, varm og kald mat, salt -og søt mat, som de strever mest med.
Vi anbefaler et tverrfaglig team som vurderer ut i fra registreringer og observasjoner, når det er tid til å gå over til flytende ernæring. Flytende næring er næringstett mat med tilpasset mengde, mindre og hyppigere måltider til hver pasient.
Bildene (2) illustrerer servering av flytende måltider:
Vi har laget et eksempel på registrering av mat og drikke;
Registrering av mat og drikke (klikk her)