Du er her

Aktuell forskning

Aktuell forskning Huntington sykdom

Det forskes mye for å finne en behandling som kan utsette eller bremse sykdommen. Det er etablert flere musemodeller, hvor man har gitt mus mutasjonen for HS, noe som gjør det mulig å kartlegge mulige sykdomsmekanismer og eksperimentere med behandlinger. Man forsker bl.a. på mekanismer som kan fjerne mutert huntingtin fra cellene, og legemidler som påvirker HS-genets funksjon eller som påvirker nedbrytningen av mutert huntingtin. Det er ikke alltid slik at det man finner i mus lar seg gjenfinne i mennesker, og derfor er det helt avgjørende å prøve ut aktuelle legemidler på mennesker. Slike kliniske legemiddelutprøvninger er ressurskrevende. Det er alt gjort en rekke slike legemiddelutprøvninger uten at man hittil har kunnet påvise noen medisin som bremser sykdomsforløpet. I Norge kan pasienter, risikopersoner og pårørende delta i en observasjonsstudie (Registry) som drives av European Huntington’s Disease Network (Euro-HD).

Kilde: Jan Frich / Senter for sjeldne diagnoser, Oslo universitetssykehus.

Ønsker du å følge med på nye forskningsresultater er nettsiden HDBuzz et godt valg. De presenterer de siste resultater fra Huntingtonforskningen på et lettfattelig språk skrevet av forskere. Siden er også oversatt til norsk.

logo-hdbuzz175.png

NKS Kløverinstitusjoner

NKS Kløverinstitusjoner er et heleid selskap av Norske Kvinners Sanitetsforening og er koordinator for Fagnettverk Huntington.

kloverinst175.png

Senter for sjeldne diagnoser

Senter for sjeldne diagnoser har spesialkompetanse på Huntington sykdom og vil svare på henvendelser om Huntington sykdom.

universitetssykehuset-bakgrunn175.png

NKS Olaviken

NKS Olaviken har en sentral rolle i utviklingen av nettverket på grunn av sin lange erfaring og omfattende kompetanse på Huntington sykdom.

olaviken-logo175.png

Landsforeningen for Huntington sykdom

Landsforeningen for Huntington sykdom har som et av sine fremste mål å bidra til informasjon om sykdommen og være et nettverk for personer og familier som rammes av HS.landsforeningen-logo.png

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer